Schimmelnagels

Hoe zien schimmelnagels eruit?

Lelijke nagels, verdikte, verkleurde of brokkelige nagels. Over het algemeen worden deze nagels aangeduid als "kalknagels". Een ontsierende aandoening, soms een beetje pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Vaak zijn schimmels de aanstichters van deze "kalknagels". Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen. Uw pedicure kan u daarover informeren.

Schimmelinfectie kan voorkomen aan de nagels van handen en voeten. De aandoening aan de voeten begint vaak bij de nagel aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel verder op "avontuur" en zullen ook de andere teennagels worden aangetast. Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:

  • verkleuring van een nagel in wit of geel
  • verandering van de witte of gele kleur in geelbruin
  • de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig
  • de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten

Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (in de volksmond "zwemmerseczeem"  genoemd). Hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Schimmeldiagnostiek stellen
Bij een schimmeldiagnostiek stellen wordt er een stukje aangetaste nagel afgenomen en voor pathologisch onderzoek. Dit stukje biopt wordt opgestuurd naar het Leids Cytologisch en Pathologische Laboratorium. Wanneer de uitslag bekend is wordt de klant eventueel doorverwezen naar de huisarts voor medicatie.